Details
Name
Bioscoop Luxor (vm), Deventer
Number of images: 16
IntroductionEen bijzondere vroege bioscoop in de stijl van de Amsterdamse School. Op het nippertje gered.
AddressBrink 20
Postal code(s)7411 EP
PlaceDeventer
CountryNederland
Creator J.D. Postma (Architect)
B. Hoogstraten (Architect)
Jaap Gidding (Kunstenaar)
B. Hoogstraten (Architect)
Jaap Gidding (Kunstenaar)
Production date1918
Current conditionDeels of volledig gerestaureerd
Client Swier Miedema
Current ownerParticuliere eigenaar
Original usageBioscoop
Current usageUitgaansgelegenheid
Object typeGemeentelijk monument, Gebouw
BackgroundIn 1918 opende de Luxor, de tweede bioscoop in Deventer. Het gebouw werd ontworpen door J.D. Postma en B. Hoogstraten in opdracht van Swier Miedema, hoofd van wat zou uitgroeien tot een bekende bioscoopfamilie met theaters in noord en midden Nederland, waaronder Meppel. De zonen van Swier Miedema, Johan en Jacob, kwamen in het familiebedrijf welke in 1927 onder de naam NV Algemene Nederlandse Bioscoop Onderneming flink uitbreidde.
DescriptionHet gebouw staat op een prominente plaats aan de Brink, in het hart van Deventer. Misschien heeft het gebouw meer weg van art deco, maar het bevat wel veel elementen die naar de Amsterdamse School verwijzen. Met name de erkers op de eerste verdieping en het, als het ware, "gebeeldhouwde" metselwerk daar omheen. Ook de raamindeling met horizontale roeden is een Amsterdamse School-kenmerk. Het gebouw is slechts gedeeltelijk (waarschijnlijk alleen de façade) gemeentelijk monument.
InteriorNaar verluidt was het interieur, dat meerdere malen gewijzigd werd en in 1985 definitief gesloopt is, van Jaap Gidding, dezelfde man die verantwoordelijk was voor het interieur van Tuschinski.
Recent developmentsTot 1983 is het gebouw in gebruik geweest als bioscoop. Hierna zat lange tijd discotheek Luxorplaza in het pand. Het gebouw dreigde vervolgens gesloopt te worden, maar is door de gemeenteraad voor sloop behoed - met slechts één stem meerderheid. In 2016 is het pand gekocht door de lokale horeca-ondernemer Ayhan Sahin om er Chicago Club in te vestigen. In oktober 2021 ging deze open.
Sources
Peter Dekker, Ria de Oude-de Wolf en Coraline Vester, Architectuur in Deventer tijdens het interbellum (Stichting Oud Deventer i.s.m. Corps 9 Publishers, 2013).
Peter Tekelenburg, 'De laatstevoorstelling. Bioscooparchitectuur in Nederland'. In: Heemschut : tijdschrift van de bond Heemschut, nr. 2, 1992.
Submitted by Rieks Witte
Professional or personal relationHet gebouw ligt op loopafstand van mijn woonadres en maakt dus deel uit van mijn leefomgeving. Ik vind het gebouw geen echte schoonheid, maar wel zeer karakteristiek voor die bouwperiode. Ik ben blij dat het niet gesloopt is. Er is al veel te veel waardevols verdwenen.
Related objects