Details
Naam
Westerhaven 11, Groningen
Aantal afbeeldingen: 6
IntroductieOp weg naar De Stijl: kantoor en woonhuis van architect Henri Rots met een winkelruimte op de begane grond.
AdresWesterhaven 11
Postcode(s)9718 AV
PlaatsGroningen
LandNederland
Vervaardiger Henri Rots (Architect)
Datum1932
Huidige staatDeels of volledig gerestaureerd
Opdrachtgever Henri Rots
Huidige eigenaarParticuliere eigenaar
Oorspronkelijke functieWinkel met bovenwoning
Huidige functieWinkel met bovenwoning
Type objectRijksmonument, Gebouw
Monumentnummer485346
AchtergrondDeze winkel met bovenwoning werd in 1932 gebouwd naar ontwerp van de Groninger architect H. Rots. De architect woonde zelf in de bovenwoning waar hij kantoor aan huis had.
Het pand is rijksmonument vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, de bijzondere samenhang tussen het exterieur en het interieur en vanwege zijn gaafheid. Bovendien neemt het gebouw in het oeuvre van de architect een belangrijke plaats in.
Het pand is rijksmonument vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp, de bijzondere samenhang tussen het exterieur en het interieur en vanwege zijn gaafheid. Bovendien neemt het gebouw in het oeuvre van de architect een belangrijke plaats in.
BeschrijvingHet gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De gevel is asymmetrisch van opzet en opgetrokken uit een gele handvormsteen met een diepe voeg. Op de begane grond bevindt zich een winkelpui met winkeldeur in het midden. De borstweringen onder de etalagevensters bestaan uit grespijpen. In de linker travee de ingangspartij naar de bovenwoning, die geplaatst is tussen penanten van paarsbruine mondsteen in siermetselverband. De houten voordeur heeft een gestileerde handgreep en een vierkant zijlicht met glas-in-lood. Op de verdieping is in het midden een erker, geflankeerd door twee rechthoekige vensters geplaatst onder een doorlopende betonlatei. Tussen erkers en vensters verticale, halfronde penanten, die zijn bekleed met hardblauwe geglazuurde tegels. De gevel wordt afgesloten door een in het gevelvlak liggende verdieping met een halfronde beëindiging aan de zuidzijde en bekroond met een circa één meter hoge borstwering van bruine grespijpen tussen betonplaten. Aan de zuidzijde van dit geveldeel een inpandig balkon met balkondeuren met glas-in-lood en een risalerende, hoog opgetrokken schoorsteen met houten vlaggestok. In het opmerkelijk gaaf bewaard gebleven interieur zijn ondermeer van belang de betegelde hal met betegelde paraplubak en trappenhuis met wandbetegelingen en op de overloop van de verdieping ingebouwde houten zitbank, betegelingen in de keuken en w.c., oorspronkelijke lichtarmaturen, deuren met glas-in-loodpanelen en het kleurig glas-in-lood met abstracte motieven boven het trappenhuis.
Recente ontwikkelingenHet pand is nog steeds in gebruik als winkel en bovenwoning. Het opmerkelijke interieur van de bovenwoning is sinds de bouwtijd niet veranderd.
Ingezonden door Jim Ernst
Professionele of persoonlijke bandNiet 100 procent Amsterdamse School, maar het scheelt niet veel... Expressief in vorm, materiaal en kleur. Briljant!
Gerelateerde objecten