Details
Name
Diamantbuurt Eigen Haard, blok I
Number of images: 17
IntroductionDit blok werd gebouwd als onderdeel van het project 'Zuid' van Eigen Haard. Liesbeth Draaijer (Eigen Haard) noemt de bouwstijl van dit blok terecht 'rationalistisch', maar wijst ons ook op Amsterdamse School-elementen in het ontwerp.
AddressDiamantstraat 170-192, Granaatstraat 2-80, Jozef Israëlskade 362-412 (drl.), Jan Lievensstraat 115-137
Postal code(s)1074GG, 1074HN, 1074SP, 1074TM
PlaceAmsterdam
CountryNederland
Creator Flip Hamers (Architect)
Nico Lansdorp (Architect)
Nico Lansdorp (Architect)
Production date1924 - 1925
Current conditionGerealiseerd
ClientEigen Haard
Current ownerEigen Haard
Original usageEtagewoningen / appartementen
Current usageEtagewoningen / appartementen
Object typeGemeentelijk monument, Blok
Monument number200006
BackgroundDe door Ph.A. Hamers en (in de praktijk) diens werknemer Nico Lansdorp ontworpen blokken in de Diamantbuurt bestaan in totaal uit vijf blokken. Het hier besproken blok is het oudste blok en het meest zuidelijk gelegen. Het gaat om een gesloten blok met de lange zijden aan respectievelijk de Jozef Israëlskade en de Granaatstraat (even zijde). De korte zijden beslaan de laatste delen van respectievelijk de Jan Lievensstraat en de Diamantstraat. In het midden van de Granaatstraat heeft de bebouwing een inham met een ondiep pleintje ervoor.
Eigen Haard verstrekte eind 1918 de opdracht. Ontwerpen zijn gemaakt tussen 1919-1921 en in 1923, de vroegste ontwerpen zijn nog van Hamers zelf. Door financiële problemen begon de bouw pas in 1924. Het blok werd voltooid in 1925 en bestond oorspronkelijk uit 118 woningen waarvan zes met winkel.
Eigen Haard verstrekte eind 1918 de opdracht. Ontwerpen zijn gemaakt tussen 1919-1921 en in 1923, de vroegste ontwerpen zijn nog van Hamers zelf. Door financiële problemen begon de bouw pas in 1924. Het blok werd voltooid in 1925 en bestond oorspronkelijk uit 118 woningen waarvan zes met winkel.
DescriptionHet blok is ontworpen in de stijl van het rationalisme met elementen van de Amsterdamse School. Kenmerkend voor blok I zijn de boogvormige loggia’s en de gemetselde balkonnetjes op de straathoeken. De schoorstenen zijn prominent in driehoekig reliëf tegen de bovenste (zolder)verdiepingen aangebracht. Ook is er enige variatie in het metselwerk. Verder is de inham in de Granaatstraat karakteristiek.
InteriorHet ging en gaat om eenvoudige woningen. Tot in de jaren zeventig hadden zij geen douche en ging men hiervoor naar het badhuis op het Smaragdplein.
Recent developmentsBegin jaren 70 zijn de woningen en bedrijfsruimtes gerenoveerd. Alle voormalige winkels zijn inmiddels bewoond, er zijn geen winkels meer in het blok.
Sources
Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007).
Jaarverslagen Eigen Haard.
Submitted by Liesbeth Draaijer
Professional or personal relationBij aanvang van mijn dienstverband in 1974 bij Eigen Haard was de renovatie in de Diamantbuurt nog in volle gang. Door de aandacht voor het behoud van de Amsterdamse School-details werd ik mij bewust van de bijzondere architectuur en ontstond mijn interesse en betrokkenheid. Voor bewoners die moesten verhuizen naar een wisselwoning was dit natuurlijk niet altijd het geval. Na het betrekken van de gerenoveerde woning probeerde ik hen te wijzen, vaak met succes, op de mooie architectuur.
Related objects