Details
Naam
Baarhuisje, Oosterwijtwerd
Aantal afbeeldingen: 17
IntroductieOp enkele begraafplaatsen komen zogenaamde baar- of lijkenhuisjes voor. Vroeger werden deze gebruikt voor het opbaren van vreemdelingen, drenkelingen, mensen die aan een besmettelijke ziekte waren overleden en zelfs schijndoden.
AdresDamsterweg 21A
Postcode(s)9911 TA
PlaatsOosterwijtwerd
LandNederland
Vervaardiger Willem Reitsema Tzn (Architect)
Datum1931
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverBegraafplaats Rusthof
Huidige eigenaarBegraafplaats Rusthof
Oorspronkelijke functieBaarhuisje
Huidige functieBaarhuisje
Type objectGebouw
AchtergrondDit exemplaar staat op de algemene begraafplaats Rusthof in Oosterwijtwerd en is bijna identiek aan het uit 1927 afkomstige baarhuisje op de begraafplaats van Garsthuizen. In tegenstelling tot dat gebouwtje heeft het baarhuisje in Oosterwijtwerd geen monumentale status, wat best vreemd is.
BeschrijvingDe bouwstijl is die van de lokale, Groningse variant van de Amsterdamse School met een opvallende vormgeving en uitgesproken aandacht voor detail. Het plan is vierkant met een overkragende houten goot met op de hoeken betonnen accenten. Het tentdak bestaat uit donker geglazuurde pannen. Op de nok staat een vierkante dakruiter met op de gepotdekselde houten roosterelement een uivormige spits met hierop een ijzeren decoratie. De borstwering boven de deur bestaat uit verticale bakstenen met twee ronde decoratieve muurankers met hiertussen een gevelsteen met de tekst ‘Rusthof 1931’.
Recente ontwikkelingenIn 2014 is het huisje gerenoveerd. Op foto’s uit 2016 is te zien dat met name de dakruiter: het hout was niet gepotdekseld en groen van kleur; de uivormige spits was van een ander materiaal dan de huidige spits.
Tegenwoordig worden de baarhuisjes gebruikt voor opslag van bijvoorbeeld gereedschap.
Tegenwoordig worden de baarhuisjes gebruikt voor opslag van bijvoorbeeld gereedschap.
Bronnen
Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).
Ingezonden door Marcel Westhoff
Professionele of persoonlijke bandTijdens een vorig bezoek aan Groningen heb ik wel het huisje in Garsthuizen kunnen bezoeken, maar dit toen niet. Dat is nu goed gemaakt.
Gerelateerde objecten