Details
Naam
De Driest, Zeist
Aantal afbeeldingen: 10
IntroductieAan deze Zeister school is te zien dat architect Leliman bepaalde details overnam die bij Amsterdamse School-architecten geliefd waren. Of was het wellicht andersom...?
AdresTulpstraat 19
Postcode(s)3702 VA
PlaatsZeist
LandNederland
Vervaardiger Willem Leliman (Architect)
Datum1920 - 1921
Huidige staatDeels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
OpdrachtgeverZeister Industrie- en Huishuidschool
Oorspronkelijke functieMiddelbare School
Huidige functieGebouw / complex voor (geestelijke) gezondheidszorg
Type objectGemeentelijk monument, Gebouw
Monumentnummer419
AchtergrondWillem Leliman ontwierp in 1920 dit schoolgebouw voor de Zeister huishoudschool De Driest. In zijn twintigjarige carrière ontwierp Leliman bijna tweehonderd werken: villa's, woningbouwcomplexen, enkele kantoorgebouwen en twee kerken. Bij alle ontwerpen voor villa's, stadswoonhuizen en arbeiderswoningen stelde hij de leefbaarheid en gebruiksgemak voorop. Hij ontwierp praktisch ingedeelde plattegronden met een heldere ruimtelijke hiërarchie en intieme ruimtes met menselijke maten. Door deze kenmerken en door details als loggia's, ingebouwde banken, balkons, erkers en terrassen dragen zijn werken een duidelijk eigen handschrift. Hoewel Leliman geen scholenbouwer was, zijn genoemde details ook in deze school in Zeist te vinden.
BeschrijvingHet schoolgebouw valt op door de horizontale lijnen en door de symmetrische vormgeving van de voorgevel met links en rechts van het ingangsgedeelte vierkante uitbouwen (vroeger ongetwijfeld klaslokalen) die de hoeken markeren. De begane grond is opgetrokken uit bruinpaarse baksteen. De eerste verdieping is bekleed met langwerpige, groen geglazuurde tegels. Leliman was geen architect van de Amsterdamse School, wat op zich opmerkelijk is gezien zijn grote betekenis voor de volkshuisvesting. Complexen van zijn hand zijn dan ook dikwijls te vinden in de buurt van Amsterdamse School-complexen, bijvoorbeeld aan de Zeeburgerdijk en de Tugelaweg in Amsterdam. Aan de school in Zeist is echter te zien hoe hij wel bepaalde details overnam die bij Amsterdamse School-architecten geliefd waren, zoals houtwerk als versiering langs randen, houten plantenbakken onder ramen en gepotdekselde geveldelen. Of misschien namen de Amsterdamse School-architecten, zoals La Croix en Blaauw, wel details van hem over.
Recente ontwikkelingenHet gebouw is aan de zijkant en achterkant sterk uitgebreid en gewijzigd, zij het met handhaving van de zelfde stijl. Tegenwoordig is het een plaats die beschermd wonen biedt voor volwassen mannen met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek, genaamd Reinaerde De Driest.
Bronnen
I. Pey en T. Boersma, J.H.W. Leliman (1878-1921) - Architect en Publicist (Rotterdam, 1997).
Links
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandIk kwam het gebouw tegen op een tochtje door Zeist. Mij vielen, naast de verschillen, de parallellen met de Amsterdamse School op. Steeds weer boeiend om te zien hoe architecten elkaar hebben beïnvloed.
Gerelateerde objecten