Details
Naam
Zuiderschool (v.m.), Geulstraat Amsterdam
Aantal afbeeldingen: 21
IntroductieHervormde school naar ontwerp van de hervormde architect Gustaaf Adolf Roobol.
AdresGeulstraat 9
Postcode(s)1078 KW
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger G.A. Roobol (Architect)
Datum1930
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverGemeente Amsterdam
Huidige eigenaarGemeente overig
Oorspronkelijke functieLagere School
Huidige functieHoger Onderwijsgebouw
Type objectGemeentelijk monument, Gebouw
AchtergrondDe door Roobol ontworpen Zuiderschool was de eerste Nederlands Hervormde School in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het interieur behoort tot de kleurrijkste en gaafste behouden interieurs van Amsterdamse schoolgebouwen uit de jaren dertig. Als gemeenteschool viel de school op door zijn luxe interieuruitvoering en faciliteiten, zoals de handenarbeidzolder. Het is één van de meest verfijnde en fraaiste gebouwen van architect Roobol en functioneert nog steeds als school, momenteel de ROC TOP.
BeschrijvingDe gevel aan de Geulstraat ligt op het noorden en is tamelijk gesloten, zij het een stuk minder gesloten dan Roobols gevel van de school aan de Floris Versterstraat 11 in Amsterdam west, die Roobol een jaar later zou bouwen (beschreven op deze site). Aan deze noordzijde liggen de ingang en de gangen. De lokalen liggen aan de zuidzijde en ook het trappenhuis is op het zuiden georiënteerd. Het is een tamelijk geometrische bakstenen gevel met zwarte stalen kozijnen. Op de balustrade die voor het gebouw loopt ligt een zware gietijzeren leuning met op regelmatige afstand van elkaar een stoere versiering.
Is de gevel nog Amsterdamse School? Het is overgangsarchitectuur, waarin traditionele elementen en functionalisme zijn verweven. We zijn een heel stuk verwijderd van de Amsterdamse School zoals die vrijwel gelijktijdig vorm kreeg in het imposante scholencomplex aan de Dintelstraat, tegenover deze school van Roobol.
Is de gevel nog Amsterdamse School? Het is overgangsarchitectuur, waarin traditionele elementen en functionalisme zijn verweven. We zijn een heel stuk verwijderd van de Amsterdamse School zoals die vrijwel gelijktijdig vorm kreeg in het imposante scholencomplex aan de Dintelstraat, tegenover deze school van Roobol.
InterieurHet trappenhuis heeft erg mooi geometrisch glas in lood (blokjes in rood en blauw). Opvallend in het gebouw zijn voorts de gele dertiger jaren tegels op de wanden van het trappenhuis en de overlopen met een plint van fel donkerblauw. De overgang naar de gestuucte wand wordt gevormd door een sierrand van kleine tegeltjes in diverse tinten. Zeer bijzonder zijn de golvende blauwe gietijzeren linten die als langgerekte diertjes over de balustrades klimmen en dalen, met geabstraheerde dierenkopjes (eekhoorns?) en staartjes. Heel speels voor een lagere school. Ook hier kan de vraag naar de Amsterdamse School gesteld worden. Behoort dit prachtige twintiger jaren interieur nog tot de Amsterdamse School? Goed beschouwd niet.
Bronnen
Gemeentelijk Monumenten Project 2008 - 2014.
Yke Spoelstra, 'Ware schoolpaleizen: vormgeving van schoolgebouwen'. In: Holland, Historisch Tijdschrift (Historische Vereniging Holland 2005).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandOndanks het intensieve gebruik een gaaf bewaard schoolgebouw met prachtig trappenhuis. Terecht een gemeentelijk monument.
Gerelateerde objecten