Details
Naam
Transformatorhuisje Ter Apel
Aantal afbeeldingen: 4
IntroductieEen van de voor de regio zo karakteristieke trafohuisjes. Deze staat in Ter Apel.
AdresBoslaan
Postcode(s)9561 LH
PlaatsTer Apel
LandNederland
Oorspronkelijke functieTransformator- of elektriciteitshuisje
Huidige functieTransformator- of elektriciteitshuisje
Type objectGebouw, Nutsvoorziening
AchtergrondDe transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.
Dit transformatorhuisje is gelegen in een plantsoentje in de bocht van het Ter Apelkanaal, daar waar Boslaan, Oosterstraat en Schotslaan samenkomen.
Dit transformatorhuisje is gelegen in een plantsoentje in de bocht van het Ter Apelkanaal, daar waar Boslaan, Oosterstraat en Schotslaan samenkomen.
BeschrijvingHet in vrij lichte baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje is gedekt met een zadeldak, waarbij houten korbelen het overstek ondersteunen. De plint van baksteen loopt enigszins taps toe. Het heeft sober decoratief metselwerk, ventilatieroosters en smeedijzeren sierankers in de topgevels. De smalle lichtsleuven zijn later dichtgezet. Aan de zuid- en de westzijde zitten stalen deuren.
Ingezonden door Marcel Westhoff
Professionele of persoonlijke bandElk transformatorhuisjes dat ik in deze regio tegenkom wordt vastgelegd. Voor je het weet verdwijnen deze karakteristieke gebouwtjes – zoals in bijvoorbeeld Amsterdam – geruisloos uit het straatbeeld.
Gerelateerde objecten