Details
Naam
Jan Lievensschool (v.m.), Amsterdam, interieur
Aantal afbeeldingen: 13
IntroductieVeel originele elementen zijn niet meer aanwezig, maar gelukkig zijn de trapleuningen en het glas in lood er nog!
AdresSmaragdplein 3-5
Postcode(s)1074 HA
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Nico Lansdorp (Architect)
Publieke Werken (Architect)
Ad Grimmon (Kunstenaar)
Publieke Werken (Architect)
Ad Grimmon (Kunstenaar)
Datum1920
OpdrachtgeverGemeente Amsterdam
Huidige eigenaarGemeente Amsterdam
AchtergrondVoor deze "Jan Lievensschool" voor gewoon lager onderwijs GLO met twee verdiepingen paste de Dienst der Publieke Werken een strakke variant van de Amsterdamse School toe. Het is een van de eerste dubbelscholen, met twee trappenhuizen. Aan de ene zijde lokalen voor de jongens en de andere kant voor meisjes. In het midden een gedeelde gymzaal. Het ontwerp is mogelijk toe te schrijven aan Nico Lansdorp vanwege stijlovereenkomsten met andere scholen. Het exterieur wordt hier belicht.
BeschrijvingEr zijn tegenwoordig weinig oorspronkelijke elementen meer in het interieur aanwezig, met uitzondering van de beide trappenhuizen. Vermoedelijk zijn deze zoals gebruikelijk tot borsthoogte betegeld geweest, maar vandaag de dag rest daar niets meer van. Wel resten de smeedijzeren leuningen en glas in lood, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Ad Grimmon. Het glas in lood is bijna traditioneel te noemen met een bloemetje in het midden. De blauw geschilderde leuningen zijn zeer speels en hebben vormen die hier en daar aan zwanenhalzen doen denken. Vooral de basis op de begane grond is bijzonder. De leuningen vertonen veel overeenkomsten met de leuningen die Grimmon ontwierp voor de school aan de Cornelis Krusemanstraat. Alleen daar zijn ze rood en gaat het meer om slangetjes of wormpjes. In die school is ook nog de oorspronkelijke betegeling aanwezig en heeft Grimmon veel kleuriger en abstracter glas in lood ontworpen.
Recente ontwikkelingenHet gebouw is tussen 2008 en 2010 door VDVDP Architecten volledig heringericht ten behoeve van de huisvesting van een multifunctionele accommodatie.
Bronnen
Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School, 1915-1935 (Uitgeverij Stokerkade 2018).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandHoewel veel van de inrichting van deze school verloren is gegaan, zijn de trappenhuizen zeer de moeite waard. Een mooi voorbeeld van het werk van Ad Grimmon. Ik dank de gebruikers van het gebouw dat ik binnen foto's mocht maken.
Gerelateerde objecten