Details
Naam
Ramen Vredeskerkje, Bergen aan Zee
Aantal afbeeldingen: 25
IntroductieBijzondere ramen uit het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog.
Type objectGlas in lood
Vervaardiger Guillaume la Croix (Architect)
Willem Bogtman (Kunstenaar)
Willem Bogtman (Kunstenaar)
Datum1918
Huidige eigenaarStichting MAD
AchtergrondDoor het burgemeestersechtpaar Van Reenen-Völter werd het dorp Bergen aan Zee als een volwaardig dorp ontworpen. Uiteraard was het toerisme een belangrijke drijfveer, maar er moesten mensen kunnen wonen en leven met alles wat daarvoor nodig was. Daarom wilde het paar dat er niet alleen hotels kwamen, maar ook een school en vooral een kerk. Die laatste belangrijke wens ging in 1918 in vervulling. Toen werd het Vredeskerkje gesticht. Het zou een kerk voor iedereen worden, niet bedoeld voor een specifieke geloofsovertuiging. De gruwelen van de Eerste Wereldoorlog hadden mevrouw Van Reenen ervan overtuigd dat de bouw van een kerkje een bijdrage zou leveren aan een blijvende vrede. Daarom nam zij het initiatief tot deze kerkbouw en zocht zij geen verbinding met de in Bergen al aanwezige kerkgenootschappen. Op 9 februari 1918, in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, werd de eerste steen gelegd en al op 28 juli 1918 kon de kerk worden ingewijd. De architect was P. Elders.
Bijzonder in dit kerkje vanuit het perspectief van de Amsterdamse School zijn de zes gebrandschilderde ramen naar ontwerp van architect en ontwerper La Croix. Ze zijn gerealiseerd door het atelier van Bogtman in Haarlem.
Bijzonder in dit kerkje vanuit het perspectief van de Amsterdamse School zijn de zes gebrandschilderde ramen naar ontwerp van architect en ontwerper La Croix. Ze zijn gerealiseerd door het atelier van Bogtman in Haarlem.
Recente ontwikkelingenHet kerkje is nog altijd in gebruik voor diensten, huwelijken en culturele evenementen. Op 1 juli 2018 werd het eeuwfeest gevierd. In de zomermaanden is er beperkte openstelling voor bezichtiging.
Bronnen
Radboud van Beekum, G.F. la Croix. Amsterdamse School architect (Uitgeverij Bonas, Rotterdam, 2008).
Links
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandAangezien digitale camera's vaak moeite hebben met paars, zijn er helaas nogal wat foto's op internet te zien waarop de ramen naast de kansel blauw lijken. Mijn foto's ontkomen daar ook niet helemaal aan, maar benaderen de werkelijke kleuren. Met dank aan de beheerders van de kerk voor de mogelijkheid om foto's te maken. De tekst van mijn bijdrage is grotendeels ontleend aan de website van het kerkje.
Gerelateerde objecten