Details
Naam
Evangelisten - Grote Kerk, Dordrecht
Aantal afbeeldingen: 10
IntroductieAmsterdamse School in een eeuwenoude Dordrechtse kerk: een onverwachte combinatie.
Type objectBeeld
VervaardigerOnbekend (Kunstenaar)
Datum1930
MateriaalHout (eiken)
Huidige eigenaarGrote Kerk Dordrecht
Dordrecht
Dordrecht
AchtergrondDe Grote Kerk in Dordrecht is een geheel in steen overwelfde Brabants-gotische kruisbasiliek, gebouwd naar het voorbeeld van de Franse kathedralen: Het oudst zichtbare deel van de kerk is het Mariakoor uit 1370. Hier verwacht men geen Amsterdamse School. Echter, in de jaren dertig zijn er in het schip eiken banken neergezet met beeltenissen van de vier evangelisten. Navraag bij de Grote Kerk, zowel mondeling als schriftelijk, heeft over de beeldhouwer geen informatie opgeleverd.
BeschrijvingOp de hoeken van de eikenhouten kerkbanken zijn eveneens in eikenhout de beeltenissen van de vier evangelisten Marcus, Mattheüs, Johannes en Lucas aangebracht, met daaronder hun symbolen en aan de zijkant hun namen. Het zijn sterk gestileerde maar toch redelijk menselijke portretten.
Bronnen
H.A. van Duinen, De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk/Dodrecht/Holland. Restauraties in de twintigste eeuw in woord en beeld (Dordrecht, 2012).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandIk vind de beelden zeer verwant aan de Amsterdamse School. Helaas heb ik over de beeldhouwer niets kunnen vinden. Wie van de Amsterdamse School houdt en toch in de Grote Kerk is, doet er goed aan omhoog te kijken. In de grillige en kleurige art deco gewelfschilderingen van het schip is ook verwantschap met de Amsterdamse School te bespeuren. Het gaat om motieven die in de verte doen denken aan de trijpen kleden uit de periode. De geschiedenis van deze schilderingen is, in tegenstelling tot de houten beelden, wel gedocumenteerd. In 1930 werden ze, uit een legaat van mr. J.C. Overvoorde, aangebracht naar ontwerp van Jacob Por uit Utrecht. Het gaat om vereenvoudigde blad- en bloemmotieven.
Gerelateerde objecten