Details
Naam
Ikat met dolfijnen
Aantal afbeeldingen: 5
IntroductieHet Hilversumse 'kunstnijverheidsatelier Bogtman' is gestart door Cornelis Bogtman. Zijn zoon Louis (Laurens) (1901-1969) is in dit atelier ontwerpen gaan maken voor klokken, lampen, lampenkappen, tafelkleden, doosjes, meubelen, enzovoort. En ikats. Ikat is een techniek waarmee men textiel van motieven voorziet door, voorafgaand aan het weven, de garens te verven waarbij delen van de garens samen worden gebonden of bedekt worden met een waterafstotende stof zodat kleurstof zich op die plaatsen niet kan hechten. De techniek is mogelijk duizenden jaren geleden in China ontstaan. In Nederland is het procedé bekend onder de naam ikat die in het Javaans "binden" betekent.
Vervaardiger Louis Bogtman (Kunstenaar)
Datum1930
Materiaalwol en linnen
Huidige eigenaarParticuliere eigenaar
AchtergrondDeze ikat met dolfijnen, tentoonsgesteld in Museum Kranenburgh in 1999, staat afgebeeld in het tijdschrift Nieuwe Wegen in vrouwenhandwerk (1930, 1e jaargang, nummer 2, p. 38), onder redactie van o.a. Elis Rogge. Op een briefkaart uit 1930 staat over ikatkleden: ‘Een groot ikatkleed is 10 dagen werk om van de fijnste wol, zoals de taschjes, zoo’n kleed kost nu f 50. alles met alles dit valt erg mee. Marie [waarschijnlijk Rie Sanders] bind handig af en precies.’ Alleen loopt de verkoop van de kleden niet zo goed als de verkoop van de lampen.
Bronnen
Nieuwe wegen in vrouwenhandwerk 1930, 1e jaargang - nummer 2, onder redactie van o.a. Elis Rogge.
Museum Kranenburgh cahier nr. 8, 'Kunstnijverheid in de stijl van de Amsterdamse School en art deco uit de ateliers van de familie Bogtman' (Bergen 1999).
Ingezonden door Olga van den Muyzenberg
Professionele of persoonlijke bandMijn moeder was Nelli Bogtman.
Gerelateerde objecten