Details
Naam
R. Ritzemastraat 7, Leens
Aantal afbeeldingen: 9
IntroductieHet Groningse Leens staat vol met ontwerpen van de architect Willem Reitsema!
AdresRitzemastraat 7
Postcode(s)9965 TD
PlaatsLeens
LandNederland
Vervaardiger Willem Reitsema Tzn (Architect)
Datum1932
Huidige staatGerealiseerd
OpdrachtgeverParticuliere opdrachtgever
Huidige eigenaarParticuliere eigenaar
Oorspronkelijke functieWoonhuis (vrijstaand)
Huidige functieWoonhuis (vrijstaand)
Type objectGeen beschermde status, Gebouw
AchtergrondOver de geschiedenis van deze woning ben ik niets tegengekomen. Wel is het opvallend dat deze staat naast een woning (nr. 9) die veel op een ontwerp van Reitsema lijkt maar toch niet van hem schijnt te zijn. Aangezien de woning ook sterk lijkt op andere ontwerpen van Reitsema die in Leens en omstreken worden aangetroffen, ontstaat de indruk dat het gaat om een soort cataloguswoning. Gelijkenis is er met name met de woning Plantsoenweg 11 te Sauwerd (1934), waarvan het als een soort verkleind model beschouwd kan worden. Reitsema speelt bij veel van deze huizen met de schoorsteen als centraal en decoratief element in de voorgevel en met horizontale elementen zoals plantenbakken.
BeschrijvingHet vrijstaande woonhuis is geheel opgetrokken uit mondsteen, een baksteensoort die zo dicht bij het vuur in de oven heeft gelegen dat deze deels is gesinterd en vervormd. Reitsema plaatst de schoorsteen precies in het midden van de voorgevel en hij laat deze starten op grondniveau en doorlopen tot boven de nok. Aan de bovenzijde zijn drie horizontale betonnen elementen aangebracht, die links en rechts uitsteken, evenals een verticale rij van tien ronde keramische ornamenten. Onder de (smalle) ramen op de eerste verdieping zijn plantenbakken op klossen aangebracht. De overgang tussen de begane grond en de eerste verdieping is geaccentueerd door een brede betonnen rand, die links en rechts extra wordt benadrukt door puntig uitstekende dakgoten. De ingang van de woning bevindt zich aan de rechterkant en is verder niet opvallend. Op diverse plaatsen op de begane grond is sprake van bakstenen plantenbakken. Rechts achter bevindt zich nog een uitbouw met bijkeuken onder plat dak, die qua stijl en gebruikte baksteenstijl geheel overeenkomt met het hoofdgebouw.
InterieurDiverse kozijnen zijn voorzien van een strook glas in lood en de deur naar de bijkeuken heeft een trapeziumvormig stukje glas in lood.
Recente ontwikkelingenHet huis is in 2018 van eigenaar gewisseld. In de aanbieding op Funda sprak de makelaar van 1934 als bouwjaar (1932 volgens de oeuvrelijst opgesteld door Fennema) en Reitsma als architect. Niet de eerste keer dat Willem Reitsema en Egbert Reitsma door elkaar gehaald worden. Na verkoop van het huis heeft de nieuwe eigenaar besloten een aantal betonnen geveldelen rood te verven, hetgeen de expressiviteit van het ontwerp ten goede komt. Bij gebrek aan historische foto's van het pand kan ik niet beoordelen of er oorspronkelijk ook sprake was van kleuren.
Bronnen
Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, Uitgeverij Noordboek, 2008).
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandVooral de gelijkenis met andere huizen van Reitsema viel mij op. Ik fotografeerde het huis voor het eerst in 2018 en opnieuw in 2020, met de nieuwe kleurstelling.
Gerelateerde objecten