Details
Naam
Chocoladefabriek Pette-Boon (vm), Wormerveer
Aantal afbeeldingen: 3
IntroductieZien we hier de Amsterdamse School? Of is het toch 'gewoon' art deco? Of moeten we dit industriële erfgoed - zoals de Vereniging Zaans Erfgoed verrassend doet - tot het Nieuwe Bouwen rekenen?
AdresMarktstraat 66A
Postcode(s)1521 DZ
PlaatsWormerveer
LandNederland
Vervaardiger Mart J. Stam (Architect)
Datum1916 - 1919
Huidige staatDeels of volledig gerenoveerd
OpdrachtgeverCacao- en Chocoladefabriek J. Pette Hzn.
Huidige eigenaarParteon
Oorspronkelijke functieFabrieksgebouw / Productiegebouw
Huidige functieKantoorgebouw
Type objectRijksmonument, Gebouw
Monumentnummer506275
AchtergrondIn 1872 richtte de familie Pette de Chocoladefabriek J. Pette Hzn.op. In 1937 werd de fabriek van Pette overgenomen door de firma Boon en ontstond de naam Pette-Boon. In 1916 werd, naar ontwerp van architect Mart J. Stam, de cacaotoren gebouwd, drie jaar later gevolgd door het fabrieksgebouw. Het hoofdgebouw wordt ook wel De Arend genoemd. Stam was een van de eerste in Nederland die met betonconstructies werkte en paste dit ook hier toe.
BeschrijvingHet is wel niet in pure Amsterdamse School-stijl, meer door kristalvormen geïnspireerd dan door de organische en vloeiende lijn die je daarbij aantreft, maar het heeft toch een vergelijkbare expressiviteit.
Recente ontwikkelingenIn 1994 werd het complex aan een projectontwikkelaar verkocht die het geheel wilde slopen. Wegens de monumentale status werd een sloopvergunning echter geweigerd. In 2000 werd het geheel overgenomen door woningcorporatie Parteon en in 2001 tot rijksmonument verklaard. Vanaf 2002 werden de meeste gebouwen gesloopt, maar de twee monumentale gebouwen, cacaotoren en productiehal, werden gerestaureerd en er kwamen deels kantoren en deels appartementen in. Op het vrijgekomen terrein kwamen woningen en winkels.
Links
Ingezonden door JanWillem Van der Ham
Professionele of persoonlijke bandOp het overzicht zag ik de rijstpellerij Mercurius in Wormer van dezelfde architect. Ik vond dat dit gebouw uit dezelfde tijd en in vergelijkbare stijl niet mocht ontbreken.
Gerelateerde objecten