Details
Naam
Hoekpand Brueghelstraat-Apollolaan, Amsterdam
Aantal afbeeldingen: 19
IntroductieVooral het beeldhouwwerk van Rädecker en het glas in lood vallen op aan dit pand.
AdresApollolaan 105
Postcode(s)1077 AN
PlaatsAmsterdam
LandNederland
Vervaardiger Lau Peters (Architect)
Toon Rädecker (Kunstenaar)
Toon Rädecker (Kunstenaar)
Datum1926 - 1928
Huidige staatGerealiseerd
OpdrachtgeverParticuliere opdrachtgever
Huidige eigenaarParticuliere eigenaar
Oorspronkelijke functieEtagewoningen / appartementen
Huidige functieHotel
Type objectBlok
AchtergrondDit appartementengebouw op de hoek van de Breughelstraat en de Apollolaan werd gebouwd in opdracht van bouwondernemer C. Elderenbos met een gevelontwerp van architect L. Peters. Tegenwoordig zit er een hotel.
BeschrijvingHet is een tamelijk strak aandoend pand, karakteristiek voor het weinig opvallende werk van Peters in deze periode. Het meest opvallend zijn de beelden van Antoon Rädecker. Het gaat om maskerkoppen in de portieken in de Breughelstraat en de Apollolaan. De koppen worden geflankeerd door consoles met een identiek golvend motief. De uitdrukking is verstild, naar binnen gericht. Op de hoek bevindt zich het beeld van een staande vrouw met een vogel en bloemen om haar hoofd en een slang in haar hand. Het lijkt te gaan om een verleidster, onduidelijk is of een bepaalde vrouw is uitgebeeld, bijvoorbeeld Eva.
Ornamenten aan de gevel, bijvoorbeeld in het beton bij de ramen, vinden we terug aan menig pand uit deze periode, ongeacht de architect. Dit geldt ook voor de halfronde elementen van sommige kozijnen.
Ornamenten aan de gevel, bijvoorbeeld in het beton bij de ramen, vinden we terug aan menig pand uit deze periode, ongeacht de architect. Dit geldt ook voor de halfronde elementen van sommige kozijnen.
InterieurHet trappenhuis aan de Apollolaan heeft kleurig glas in lood uit de bouwtijd. Eén raam is voorzien van verschillende kleuren glas met bescheiden motieven. Een ander raam is voorzien van een voorstelling van een klassiek geklede vrouw met een lier, ongetwijfeld de dichteres Sappho. De schepper van deze nogal stijfjes aandoende vrouwenfiguur is mij niet bekend. Het is niet ondenkbaar dat dit ook een werk van Rädecker is.
Recente ontwikkelingenZoals hierboven al geschreven, is het pand momenteel een hotel.
Bronnen
Bouwbedrijf 6 december 1929.
Ingezonden door Gert-Jan Lobbes
Professionele of persoonlijke bandEen karakteristiek pand voor Peters met interessante details zoals het beeldhouwwerk van Toon Rädecker en het glas in lood. Met dank aan het Delphi hotel voor de toestemming van het maken van foto's in het trappenhuis.
Gerelateerde objecten